Alaska rocket av to store jordskjelv

Påfølgende jordskjelv som måler 7,0 og 5,7, har knuste motorveier og steinete bygninger i Anchorage, Alaska og omegn, og sender folk som løper inn i gatene og utløser kort tid en tsunamivarsel for øyer og kystområder sør for byen.

Ingen tsunami ankom, og det var ingen umiddelbare rapporter om dødsfall eller alvorlige skader.

Den amerikanske geologiske undersøkelsen sa at den første og kraftigste skjelvet var sentrert rundt 12 kilometer nord for Anchorage, Alaskas største by, med en befolkning på rundt 300.000. Folk løp fra kontorene sine eller tok dekk under skrivebord. Den 5.7 etterhocken kom innen minutter, etterfulgt av en rekke mindre skjelvinger.

Dette flyfotoet viser skade på Vine Road, sør for Wasilla, Alaska, etter at jordskjelvene rammet. Bilde: AP

Dette flyfotoet viser skade på Vine Road, sør for Wasilla, Alaska, etter at jordskjelvene rammet. Bilde: AP Kilde: AP

Skjelvet brøt butikkvinduer, banket ting fra hyller, åpnet sprekker i en to-etasjes bygning i sentrum, forstyrret elektrisk service og funksjonshemmede trafikklys, snarlende trafikk.

Det kastet også en fullvokset mann ut av badekaret.

Fly på flyplassen ble suspendert i flere timer etter at jordskjelvet slått ut telefoner og tvunget evakueringen av kontrolltårnet.

Dette flyfotoet viser et skred på nordvestsiden av Knik Arm etter jordskjelv i Anchorage-området, Alaska. Bilde: AP

Dette flyfotoet viser et skred på nordvestsiden av Knik Arm etter jordskjelv i Anchorage-området, Alaska. Bilde: AP Kilde: AP

Arbeidstakere inspiserer en off-ramp som kollapset under skjelvene. Bilde: AP

Arbeidstakere inspiserer en off-ramp som kollapset under skjelvene. Bilde: AP Kilde: AP

Og Alaska-rørledningen ble stengt mens mannskapene ble sendt for å inspisere det for skade. Guvernør Bill Walker utstedte en katastrofeerklæring.

Han var i heis i en høyhus Anchorage kontorbygning og sa at det var en «tøff tur» som kom ned.

En trukket lastebil har en bil som ble trukket fra på en off-ramp som kollapset under skjelvene. Bilde: AP

En trukket lastebil har en bil som ble trukket fra på en off-ramp som kollapset under skjelvene. Bilde: AP Kilde: AP

Forankringspolitiet utstedte en erklæring, advarsel: «Det er stor infrastrukturskade over Anchorage … mange boliger og bygninger er skadet. Mange veier og broer er stengt. Hold deg unna veiene hvis du ikke trenger å kjøre. «

Politiet oppfordret folk til å sjekke på sine venner og naboer: «Hold øye med hverandre, se på naboene dine – spesielt hvis de er eldre eller deaktiverte. Vi hadde noen rapporter om å bygge sammenbrudd. Ingen detaljer om det ennå. «

Forankringstjenester sier at de opplevde tre branner etter jordskjelvet først. Alle beboere ble evakuert og ingen dødsfall rapportert.

Ellers forårsaket veiforbindelser stor trafikkforsinkelse.

Marty Thurman med granittkonstruksjon inspiserer en sprekk i veien ved International Airport Road offrampen på sørgående Minnesota Blvd., i Anchorage, Alaska. Bilde: AP

Marty Thurman med granittkonstruksjon inspiserer en sprekk i veien ved International Airport Road offrampen på sørgående Minnesota Blvd., i Anchorage, Alaska. Bilde: AP Kilde: AP

Road mannskap er ute sjekke veier og broer rundt Alaska «fordi dette ble følt så langt som Tok og Valdez,» en talsmann for Alaska Department of Transportation sagt.

«Dette var en stor,» sa en annen transporttalsperson, og sa at mannskapet sjekker skade så raskt som mulig. «Vi har alle ute i feltet.»

Kraftledninger er nede på tvers av en stor region: «Vi vurderer og inspiserer nå. Vi må inspisere utstyret vårt for skade før vi kan gjenoppta, sier en autorisasjonserklæring.

Alle jernbanetjenester har også blitt suspendert til hele nettverket kan vurderes.

Den amerikanske geologiske undersøkelsen sier at det større jordskjelvet var sentrert rundt 12 kilometer nord for Alaskas største by, nær Joint Base Elmendorf-Richardson.

Det ble registrert som om lag 40 km dypt.

ALASKA HITTER AV MEST POWER QUAKE NOENSINNE

Alaska var stedet for det kraftigste jordskjelvet som ble registrert i USA. Den 9.2-store jordskjelvet 27. mars 1964 ble sentrert rundt 120 km øst for Anchorage.

Det og tsunamien det utløste hevdet om 130 liv.

Staten utgjør 40 000 jordskjelv i året, med flere store skjelvinger enn de 49 andre landene kombinert. Sør-Alaska har stor risiko for jordskjelv fordi jordens plater skyver forbi hverandre under regionen.

Alaska har blitt rammet av en rekke kraftige skjelvinger over 7,0 de siste tiårene, inkludert en 7,9 i januar sørøst for Kodiak Island.

Men det er sjeldent at en jordskjelv er så stor å slå så nær et så tungt befolket område.

TALER AV TERROR

April Pearce var på skrivebordet sitt på jobben på bedømmerkontoret i den lille byen Soldotna og begynte å filme når hun innså at røllingen av jordskjelvet var starten på noe stort.

Folk går langs Vine Road etter skjelvene. Bilde: Jonathan M. Lettow / AP

Folk går langs Vine Road etter skjelvene. Bilde: Jonathan M. Lettow / AP Kilde: AP

Dennis Keeling, av Instant Services, tiltak for et ødelagt vindu på en auto-parts butikk som følger quakes. Bilde: AP

Dennis Keeling, av Instant Services, tiltak for et ødelagt vindu på en auto-parts butikk som følger quakes. Bilde: AP Kilde: AP

Saker av øl ligger jumbled i en walk-in kjøler på en brennevin butikk etter jordskjelvene rammet. Bilde: AP

Saker av øl ligger jumbled i en walk-in kjøler på en brennevin butikk etter jordskjelvene rammet. Bilde: AP Kilde: AP

I videoen kan mumrene fra kollegaene bli hørt som arkivskap.

Pearce sier: «Helt røyker.» Hun sier i en epost senere at folk gispet og panikket og kalte hendelsen «spooky.» Hennes hjem rømte store skader, men noen julepynt falt ned.

Femten år gamle Sadie Blake og andre medlemmer av Homer High School wrestlingsteamet var på et gymnasium i Anchorage School, og ventet på at en turnering skulle starte når jordskjelvet rammet.

Hun sier blekkerne begynte å rocke «som gal» og da gikk lysene ut. Folk løp blekkerne i banen mørkt og prøvde å komme seg ut. Team chaperone Ginny Grimes sier tirsdagens jordskjelv skapte «et treningsstudio full av skrik.» Da det var over, var Sadie fortsatt i treningsstudioet og sier at hun begynte å gråte mens hun hang ut i et nærliggende kjøpesenter med sitt lag.

Pat Hansen, som jobber ved Alaskas Fisk og Spill, satt på skrivebordet da rattling startet, fortalte hun Anchorage Daily News .

«Folk gikk ut av bygningen, tonnevis av dataskjermer gikk ned, bokhyllene gikk ned,» sa hun. «Jeg hørte en del av bygningen senket 10 inches.»

Folk går langs Vine Road etter jordskjelvene. Bilde: Jonathan M. Lettow / AP.

Folk går langs Vine Road etter jordskjelvene. Bilde: Jonathan M. Lettow / AP. Kilde: AP

Hun sa at hun så mange nødfordeler da hun kjørte hjem for å vurdere eiendommen hennes, og så en røykglass fra et husbrann. Trafikken stod stille og det var en rekke biler i grøften. «Hver trafikklys jeg passerte, var ute,» sa hun.

En Associated Press-reporter som arbeider i sentrum av Anchorage så sprekker i en to-etasjes bygning etter jordskjelvet. Folk gikk tilbake inne i bygninger etter jordskjelvet, men den første av en rekke etterhalser sendte kort tid senere dem tilbake i gatene igjen.

Previous Article
Next Article

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *