FNs sjef på vår "mørke og farlige fremtid"

FNs generalsekretær har advart om at verden står overfor «en direkte eksistensiell trussel» og må raskt skifte fra avhengighet av fossile brensler innen 2020 for å hindre «skiftende klimaendringer».

Antonio Guterres kalte krisen presserende og kritiserte mangelen på globalt lederskap for å takle global oppvarming.

«Klimaendringene beveger seg raskere enn vi er,» sa Guterres. «Vi må sette bremsen på dødelige drivhusgassutslipp og drive klimahandling.» Han sa at folk overalt opplever opptegnende temperaturer, og ekstreme varmebølger, brannfeller, stormer og flom «forlater et spor av død og ødeleggelse».

Han pekte på nesten 3000 dødsfall fra orkanen Maria i Puerto Rico i fjor, forsvinner arktisk sjøis, havene blir surere truende matkjeder og høye karbondioksidnivåer i atmosfæren som truer matssikkerheten for milliarder mennesker.

Guterres sa at forskere har advart om global oppvarming i flere tiår, men «alt for mange ledere har nektet å lytte – for få har handlet med visjonen som vitenskapen krever».

FNs generalsekretær Antnio Guterres, venstre, leverer bemerkninger på et møte i Sikkerhetsrådet om opprettholdelse av internasjonal fred og sikkerhet. Bilde: Manuel Elias

FNs generalsekretær Antnio Guterres, venstre, leverer bemerkninger på et møte i Sikkerhetsrådet om opprettholdelse av internasjonal fred og sikkerhet. Bilde: Manuel Elias Kilde: AP

Da 190 nasjoner undertegnet 2015 Paris-avtalen om klimaendringer, kom de til enighet om å begrense den globale temperaturøkningen med 2100 til mindre enn 2C og så nært som mulig til 1,5C.

«Disse målene var det minste minimum for å unngå de verste konsekvensene av klimaendringene,» sa Guterres. «Men forskere forteller oss at vi er langt unna.» Ifølge en FN-undersøkelse representerer de forpliktelsene hittil gjort av parterne i Paris-avtalen bare en tredjedel av det som trengs.

«Vi må raskt skifte vekk fra vår avhengighet av fossile brensler. Vi trenger å erstatte dem med ren energi fra vann, vind og sol. Vi må stoppe avskoging, gjenopprette nedbrytte skoger og endre måten vi går på. «Han appellerte til ledelse -« fra politikere og ledere, fra bedrifter og forskere, og fra offentligheten overalt «- for å bryte det han kalte den nåværende» lammelsen «.

«Hvis vi ikke forandrer kurset innen 2020, risikerer vi å savne det punktet der vi kan unngå uendelige klimaendringer, med katastrofale konsekvenser for mennesker og alle de naturlige systemene som bære oss,» advarte han.

Alternativet til å flytte til grønn energi, sa han, «er en mørk og farlig fremtid».

I dette bildet fra FN, møter Sikkerhetsrådet for å diskutere vedlikehold av internasjonal fred og sikkerhet. Bilde: Eskinder Debebe

I dette bildet fra FN, møter Sikkerhetsrådet for å diskutere vedlikehold av internasjonal fred og sikkerhet. Bilde: Eskinder Debebe Kilde: AP

Previous Article
Next Article

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *