Kan dette være fremtidens matavlinger?

Det er en avling i Australia som forskerne tror har alle nøkkelelementene til å bli fremtidens mat og drivstoff.

Et internasjonalt forskergruppe har funnet at de kan øke kornproduktiviteten ved å målrette enzymet med ansvar for å fange CO2 fra atmosfæren.

Mais, eller mais, er en stapelmat for milliarder mennesker rundt om i verden, med mer mais dyrket årlig enn ris eller hvete.

I Australia har mais det bredeste geografiske spredningen av alle markavlinger, men det forblir en liten avling sammenlignet med hvete eller ris.

Forskere kunne produsere en mais med forbedret fotosyntese som betyr mer vekst.

Lederforsker Dr Robert Sharwood, fra Australian National University, sa at dette kunne potensielt øke toleransen mot ekstreme vekstforhold

«Det er et presserende behov for å levere nye høyere og mest tilpassede avlinger, før avlinger påvirkes av de forventede klimaendringene,» sa Sharwood.

«Disse forholdene vil øke truslene mot global matvaresikkerhet, og den eneste måten å forberede seg på er gjennom internasjonale forskningssamarbeid.»

Hver plante på planeten bruker fotosyntese til å fange karbondioksid fra atmosfæren, men ikke alle planter gjør det på samme måte.

Planter som hvete og ris bruker den gamle, mindre effektive C3 fotosyntetiske banen, mens andre planter som mais og sorghum bruker den mer effektive C4-banen.

Korn kan vokse i tørre forhold og kunne trives i fremtiden.

Korn kan vokse i tørre forhold og kunne trives i fremtiden. Kilde: iStock

C4-planter inkluderer noen av verdens viktigste mat-, fôr- og biobrenselavlinger, som tegner seg for 20-25 prosent av jordens jordbaserte produktivitet.

Disse plantene er spesielt tilpasset til å trives i varme og tørre omgivelser, som de som forventes å bli mer utbredte i de kommende tiårene.

Sentralt i denne prosessen er Rubisco, det viktigste enzym av fotosyntese, som har ansvaret for å konvertere CO2 til organiske forbindelser.

I C4-planter fungerer Rubisco mye raskere, og de er mer tolerante mot varme og tørke gjennom bedre vannbrukseffektivitet.

«Mais har en av de mest effektive Rubiscos, og de trenger mindre nitrogen for å jobbe,» sa medforsker David Stern, fra Boyce Thompson Institute, en tilknyttet Cornell University.

«Så, vårt hovedspørsmål var, hvis vi øker Rubisco-innholdet i mais, hva ville det gjøre for anlegget? Vi fant at ved å øke Rubisco inne i maiscellene, får vi en økning i avlingens produktivitet.

«Dette er et veldig spennende funn, fordi det viser at det er rom for forbedring, selv i de mer produktive C4-avlingene.»

Studien forbedret CO2 assimilering og avlinger biomasse med 15 prosent.

Dr Sharwood sa det neste trinnet var å gjøre feltforsøk for å se hvordan mais oppførte seg i ekte feltforhold.

Så langt har de blitt testet i glasshus og kabinettforhold.

Next Article

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *