Kinas Chang'e 4 sender tilbake første fotografier av månens langt side etter historisk landing

KINA-CHANG'E-LUNAR PROBE-MOON-LANDING (CN)

Mennesker har landet et romfartøy på oversiden av månen for første gang i historien.

Kinas Chang'e 4 romfartøy oppnådde milepælen kl. 10:26 den 3. januar i Beijing (6:26 PM PT den 2. januar), med landets rombyrå som lander sin månesonde i Von Kármán-krateret på månens mystiske far side. Offisielt ord ble gitt klokka 12.00 lokal tid (8 pm PT) av kinesisk statsmedisinsk tjeneste CCTV.

Det sendte tilbake det første bildet av månen overflaten noen få timer senere, via relé satellitt Queqiao (Magpie Bridge), ifølge det statlige China Global Television Network .

Chang'e 4 månen rover

Lansert den 7. desember, består Chang'e 4-båten av både en lunar lander og en seks-hjulet rover. Rumfartøyet kom inn i månens omløp den 12. desember før forberedelsene til landingen førte romfartøyet inn i en elliptisk lunarbane, så nær 15 kilometer (ca. 9 kilometer) fra overflaten.

I motsetning til NASAs historiegjørende oppdrag til Mars i november og byråets flyby av det mystiske Kuiper Belt Object 2014 MU69 på nyttårsdagen, ble Kinas landemerkelanding ikke fjernet. Social media kontoer på kinesisk gigant Weibo rapporterte at månens probe rørt ned rundt kl. 06:26 PT, men bekreftelsen av rapportene var vanskelig å komme forbi. Etter tweets av kinesiske statseide medier, China Daily og China Global Television Network gjorde veien online, var Twittersphere abuzz … men tweets ble raskt slettet.

Ifølge Andrew Jones , journalist som rapporterer om det kinesiske romprogrammet, behøvde Chang'e 4's nedstigning «laserstrekning og optiske kameraer for navigasjon, hastighet og grov farefare». Praktisk sett betydde dette at Chang'e 4 var på egenhånd da det kom ned til overflaten med sin viktige vitenskapelige nyttelast, på en side av månen preget av robust terreng.

NASA astronautene Neil Armstrong og Buzz Aldrin satte foten på månen for nesten 50 år siden, men navigering til den andre siden utgjør en unik kommunikasjonsutfordring. Noen ganger kjent som den «mørke siden» av månen, selv om den mottar sollys, vender langt siden aldri mot jorden på grunn av tidevannslåsing. Det betyr at spirende menneskelige (eller robot) oppdagelsesreisende må finne en måte å etablere og vedlikeholde radiokontakt på.

KINA-CHANG'E-LUNAR PROBE-LANDING-IMAGE (CN)

For å kommunisere med Chang'e 4-oppdraget på månens overflate, lanserte det kinesiske rombyrnet Queqiao-relé-satellitten til en halobane over den mørke siden av månen i mai. Satellitten overstyrer kommunikasjonsutfordringen, slik at landeren og roveren kan ringe hjem, via relé, og sende vitenskapelige data tilbake.

Både rover og landleder er utstyrt med en serie instrumenter som gjør at det kinesiske romfartsselskapet kan studere geologi av Von Kármán krater, inkludert tre kameraer. Det gamle krateret, som er en del av den 13 kilometer dype sørpolen-Aitken (Bas), antas å holde materiale sparket opp dypt inne i jordens jord på grunn av en innflytelse tidlig i månens liv, og gir ny innsikt om hva gjør opp sitt interiør. Landeren bærer også frø og silkeorm egg i en forseglet beholder og vil undersøke om de to livsformer kan trives på månen.

vonkarmannasa

Andre instrumenter, utviklet av svenske og tyske ingeniører, vil gjøre det mulig for lunarrobotter å studere solvind, ladede partikler som brister ut fra solens atmosfære. Payloads ble også levert av partnere i Nederland og Saudi-Arabia.

Den siste landmesteren på månen var Chang'e 4s forgjenger, Chang'e 3, som ble landet i et krater kjent som Mare Imbrium i desember 2013. I januar 2014 gjennomgikk roveren en mekanisk kontrollabnormitet og sluttet å overføre data i mars 2015. Landeren forblir imidlertid på den nærmeste siden av månen.

Månen er virkelig stedet å være i 2019 , med ulike internasjonale rombyråer klar til å utforske Jordens eneste naturlige satellitt. Chang'e 4s oppdrag er planlagt til å vare et år, men en etterfølgende måneutforskning – Chang'e 5 – er planlagt å starte mot slutten av året. Hvis det lykkes, ville det være det første oppdraget til månen å returnere prøver siden Luna 24 i 1976.

Previous Article

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *